7E71834C-2033-40C1-AC44-C9664C2D82E2

Get your paper published

This 1-day workshop is based on extensive linguistic research into the essential elements of successfully published peer-reviewed research papers.

The workshop guides you through our step-by-step formula that takes the uncertainty, confusion and inefficiency out of the paper-writing process, regardless of your level of experience.

Who is this workshop for?

  • Honours students
  • Postgraduate research students
  • Junior postdoctoral fellows
  • Healthcare professionals
  • Anyone from any institution who wants to improve their confidence, efficiency and impact in writing original research.

Workshop prerequisite

Essential
  • You must have watched our 6-minute tutorial on ‘how to shave hours off the paper-writing process‘, and have followed the simple steps within to get your data ready for write-up at the workshop. When you register for this workshop we will send you reminders about this prerequisite.

What to bring to the workshop

Essential
  • A set of analyzed original research results that are ready to be written up as a paper, or an early draft of an original manuscript or systematic review (not a narrative review).
  • Pen and paper (or a laptop computer if you prefer to work electronically. If you need to recharge during the workshop, please be mindful of minimizing trip hazards).
  • A paper (or electronic) copy of an original research article or systematic review – with or without meta-analysis (not a narrative review) on a topic similar to your own, from a journal you’d like to publish your research in. If you prefer to work electronically on a laptop computer rather than with pen and paper, please ensure you have access to software that enables you to quickly add clearly-visible text to electronic documents.  

Workshop schedule

Session 1 (1.5 hours) – 8:30 am

  • Background
  • Make your writing easy to read and understand
Break 1 / homework (30 mins) – 10:00 am

Session 2 (1.5 hours) – 10:30 am

  • Research data – translating it into information that’s meaningful & publishable
  • The Results section of your paper
  • The Materials / Methods section of your paper
Break 2 / discussion (30 mins) – 12:00 pm

Session 3 (1.5 hours) 12:30 pm

  • The Introduction section of your paper – crafting a compelling case
  • Ensuring alignment between your paper’s take – home message and Introduction
Break 3 / writing time (30 mins) – 2:00 pm

Session 4 (1.5 hours) – 2:30 pm

  • The Discussion section of your paper – overcoming writer’s block
  • The Title and Abstract of your paper
  • Support and motivation moving forwards.
End – 4:00 pm
Close Menu